Auteur: ZVV Veghel | 23-10-2023

Inside 1

Het lijkt erop dat Oranje toch door is na de laatste 2 wedstrijden tegen Frankrijk en Griekeland. Of het echt genieten was daarover zijn de meningen verdeeld. 2 Debuterende jonge spelers Quilindschy Hartman en Tijjani Reijnders speelden een puike wedstrijd en dat geeft vertrouwen in de toekomst.Toch zag ik bij Hartman een aanwensel die hij moet afleren.Tijdens het Wilhelmus voor aanvang van de wedstrijd stond hij op een kauwgom te kauwen of zijn leven ervan afhing.

Je hoeft van mij niet met de hand op de borst het volkslied uit volle bordt mee te zingen, iedereen mag het op zijn manier doen, maar uit fatsoen pas je je wel aan en gedraag je je niet als een herkauwer met dubbele maag. Als voetballer kijk ik wel graag naar hem.

Een ander voorbeeld is de trainer van Real Madrid de grote Ancelotti die ook de hele wedstrijd herkauwd of zijn leven ervan afhangt. Misschien hoort het bij hun imago, maar dan een negatieve.

Als aandachtige toeschouwer vanaf de tribune bij ZVV vallen mij ook dingen op, zoals voor de wedstrijd weinig spelers de scheidsrechter maar ook hun tegenstander elkaar een geen hand geven. Een box mag ook als dat beter uitkomst. Ook de dames en heren zou het sieren als deze na de wedstrijd de scheidsrechter even bedanken. Bij mijn laatste wedstrijd die ik floot werd ik door de dames dermate bedankt dat ik er beduusd van was. Dames ik heb het graag gedaan en jullie zorgden ervoor dat ik het zo lang heb volgehouden.

Ik zelf die inmiddels de fluit aan de wilgen heeft gehangen stoorde zich er wel eens aan dat je alleen van de winnende partij een bedankje kreeg. Op mijn gevorderde leeftijd (van boven de 75) vond ik de tijd rijp om te stoppen, zeker na wat fysieke problemen.

Vroeger was er een leeftijdsgrens, maar bij gebrek aan nieuwe aanwas is deze regel opgeheven. Maar je kunt ook te lang doorgaan en dat doet afbreuk aan je carrière als scheidsrechter.

Je mag toch van een scheidsrechter verwachten dat zijn conditie zodanig is dat hij het spel van dichtbij kan volgen, de spelregels kent en tegenwoordig ook het gedigitaliseerde wedstrijdformulier kan bedienen of valt deze mening onder leeftijdsdiscrimenatie?  Het lijkt erop dat toch enkele nieuwe jonge arbiters de uitdaging aan durven te gaan.

Want dat het fluiten van wedstrijden niet altijd eenvoudig is hoef ik niemand te vertellen. Een dikke huid hebben is een van de eigenschappen, en wel alles zien, maar niet alles horen is er nog zo een. Gelukkig kon ik mijn hoorapparaat gewoon uitzetten. Ik mag zeggen dat mijn 38 jaar fluiten mij ook veel mooie momenten heeft gegeven, en dat het gezegde dat scheidsrechters thuis niks te vertellen hebben misschien wel klopt maar ook veel spelers kampen met datzelfde euvel.

Het bestuur van ZVV heeft besloten om weer met 4 heren divisies te starten. Niet omdat er weer veel nieuwe teams zich aanmelden, maar het verschil in aantal teams per divisie was dusdanig dat het niet evenredig was aan de financiële verplichtingen per team voor de gespeelde wedstrijden per seizoen. Een prima beslissing van het bestuur.

Het is nu nog te vroeg om voorspellingen te doen wie er tot de kampioenskandidaten gerekend mogen worden en wie aan het einde van het seizoen een klasje lager moet gaan spelen. In de volgende inside kom ik hierop terug wanneer er minimaal 5 wedstrijden zijn gespeeld.

Iedereen veel succes toegewenst, speel om te winnen, maar doe het sportief, met respect naar elkaar.

Zaalvoetbal Inside | 141 keer gelezen

Voetbalnieuws