Auteur: ZVV Veghel | 12-08-2021

Inside 1: Scheidsrechter Ben hangt fluit aan de wilgen.

Wie kent hem niet, Veghels bekendste scheidsrechter Ben van den Oetelaar. Vanuit Boxtel is hij zo’n 55 jaar geleden neergestreken in Veghel samen met Kees van Soest die daarna het doel verdedigde bij Blauw-Geel 1. Toen het failliete Forrest Boys (de gesponsorde voetbalclub van Mars) ter ziele ging werd Ben scheidsrechter tot heden ten dage.

Per direct stopt hij nu noodgedwongen wegens gezondheidsproblemen met fluiten. Deze markante figuur floot meer dan 45 jaar bij ZVV- Veghel, maar ook in de omliggende plaatsen Berlicum, Boxtel, Erp, Schijndel en bij de KNVB in de regio.

Zijn hobby bestond uit fluiten en nog eens fluiten. Hij belde wekelijks naar de scheidsrechteraansteller of er nog afmeldingen waren van zijn collega’s want Ben was altijd beschikbaar. Vakantieperiodes waren voor hem een crime, volgens Truus zijn vrouw kon hij zijn ei dan niet kwijt. Hij stortte zich dan op het biljarten wat , eerlijk gezegd, hij ook op een meer dan redelijk niveau speelde.

's Avonds scheurde hij met zijn Aixam 45km mobiel door Veghel met een snelheid van tegen de 70 km naar weer een sporthal, om zijn kunsten te vertonen. Hij was altijd als 1e in de sporthal en ging als laatste weg in De Bunders. De tap bij Tiny was zijn 3e helft.

De meest smeuïge sterke verhalen kon hij dan vertellen, meestal met John den Bever in de hoofdrol, die alleen voor hem respect had. De waarheid zal ook hier wel in het midden liggen.

Wat er ook gebeurde, na afloop van de wedstrijden zocht hij altijd het team op waar hij wat probleempjes mee had gehad, en het moest gek gaan als ze hem niet alsnog een biertje aanboden en zeiden dat hij gelijk had.

Hij was de man van vele gevleugelde uitspraken: ik ben de beste Scheidsrechter van ZVV, ik ken alle spelregels (toepassen is iets anders) want ik slaap met het spelregelboekje onder mijn hoofdkussen. Zijn allerbekendste is wel druk met zijn armen zwaaien tijdens het spel en roepen doorgaan, doorgaan.

Met zijn eigen interpretatie van regels toepassen was hij bij iedereen gelieft, maar collega’s hadden hier wel eens moeite mee, want zij waren dan de boeman als ze wat strenger floten.

Dat hij het vak van scheidsrechter heel lang als hoofdtaak zag werd duidelijk als je zijn naam in het telefoonboek opzocht en je zag staan Van den Oetelaar, Scheidsrechter.

Met zijn 81 jaren mag hij afscheid nemen met alle egards die hij verdient, want de carrière van deze scheidsrechter was nooit saai. Tevens was hij een ras Bourgondiër, maar ook een vette hap ging er altijd wel in.

Ben bedankt namens ZVV, het scheidsrechtercorps en alle ZVV leden, je bent een uniek mens. In de sporthallen, voetbalvelden en kantines gaan ze je missen.

MvA

Zaalvoetbal Inside | 321 keer gelezen

Voetbalnieuws